(10) Haast je langzaam

Donderdagochtend -de geplande baantraining van 3x 5×400 besluit ik om te zetten in 9×1000 omdat ik drie weken voor de marathon toch wel een combinatie van snelheid en duur wil trainen. Bij het eerste baantempo merk ik echter dat de souplesse er even niet is, met moeite loop ik 3’12, dus pas ik alsnog mijn training aan, enkele duizendjes afgewisseld met 400tjes die de souplesse en de snelheid terugbrengen. Uiteindelijk draait het super, in de korte pauzes herstelt mijn hartslag zich snel, wat betekent dat de vorm heel goed is.

Dat de trainingsweken zich gaan uitbetalen voelde ik de afgelopen dagen al, de trainingen gaan me gemakkelijk af. Deze weken wordt de trainingsomvang langzaam wat afgebouwd maar daarvoor in de plaats relatief meer snelheid in duurlopen en wat intensievere training.

Donderdagavond ga ik naar de baantraining van Bram Wassenaar, bij mijn oude trainingsgroep, voor de loopscholing, gezelligheid en het contact met mijn leermeester die weer van partij is na zijn tweede heupvervanging. Na de loopscholing volgt in plaats van een baantraining een kort duurloopje via Diemen, over de Nesciobrug naar IJburg, waar ik het IJmeer opzoek. Even blijf ik daar staan. Onder het geklots van de golven tegen de keien van de Haanstrakade kijk ik uit over de Zuiderzee, die in het donker even goed het eind van de wereld zou kunnen zijn.

Water brengt me rust, een moment van bezinning, daarom loop ik graag langs de zee en langs rivieren. Nog ruim twee weken voor de marathon, wat zal die me brengen? Zou het in de sterren geschreven zijn? Een vlaag, een zucht van Kaikias, ik draai me om. Daar staat Orion aan de hemel, de jager die me eeuwenlang blijft achtervolgen. Gegroet, ik ben er bijna klaar voor!

Week 12 (vrij)

Maandagochtend: duurloop 70min DI tot DII (UT, hartjesbos, lekker weer)

Maandagavond: loslopen 45min, rompstabiliteit

Dinsdagochtend: tempoduurloop 30min DI – 20min DII – 5min DI – 15min DIIaIII – 5min DI – 10min DIII – 5min DI – 5min DIV – 5min DI (naar / door Witte Veen, zonnig)

Dinsdagavond: loslopen 40min + loopscholing / techniekloop

Woensdagochtend: duurloop 2uur7 (Twekkelo – Boekelo – Buurserzand)

Donderdagochtend: baantraining inloopbaan bij Olympisch Stadion: 3x (1000 – 5×400), duizendjes 3’12 – 3’04, 400tjes 76–70sec. Zonnig, nog wat fris, training ging uiteindelijk heel lekker.

Donderdagavond: loopscholing, loslopen 45min naar het IJmeer.

Vrijdagochtend: 80min duurloop, 50min DI – 30min DII (Glanerbrug, Lonneker)

Zaterdagochtend: 45min DI +  5x200m versnellingsloop op sintelbaan bij de universiteit.

Zondagmiddag: Venloop ½ marathon.

Zondagavond: 40min DI

Vorm

Een goede marathonvoorbereiding is een sterk staaltje periodisering, in fases uitbreiden van de training, balanceren op de grens van je belastbaarheid, en vervolgens geleidelijk rust nemen (tapering) om op het juiste moment in topvorm te zijn. Op die ene dag moet het gebeuren. Of het de eerste zomerdag wordt of de laatste winterdag weten we nog niet. De regen kan met bakken uit de hemel vallen en de wind kan roet in het eten gooien, zeker in het Westen van het land weet j niet wat je kunt verwachten.

Maar voor het zover is gebeurt er veel met het lichaam. Het krijg veel verschillende prikkels te verwerken, wordt moe, rust uit en wordt steeds sterker. Omdat wedstrijden ook weer extra rust vragen moet je in slechts een paar wedstrijden aftasten hoe sterk je bent, zeker als je op een bepaald tijdsschema wilt gaan lopen.

De Venloop zou voor mij een belangrijk moment zijn om bevestiging te vinden van de vorm. Toch blijft het nog maar de vraag of de vorm twee weken later vergelijkbaar is, zo liep ik in oktober bijvoorbeeld een slechte 10km maar zou ik twee weken later wel een perfecte marathon lopen. In Venlo gelden vreemde wetten: Spooj dich lanksaam, gebroèk diene kieëbus (1). Niets daarvan vandaag, liever houd ik me bij Slauerhoff: Ik leef voortaan alleen naar daad en krachten, vervloek mijn dromen en wantrouw gedachten(2).

Maar vandaag is alles zoals het nooit geweest is: zonder al te hoge verwachtingen loop ik een persoonlijk record. Nee, niet één maar wel vier! Bij de doorkomst op 10km kan ik het niet nalaten even te juichen, want het eerste record is al binnen. Het blijft een raadsel waarom je op bepaalde momenten boven jezelf kan uitsteigen.

Na de wedstrijd spreekt Carel van Nisselroy me aan, of ik wel een positief stukje wil schrijven over de wedstrijd. Hoe kan ik anders: een gezellige wedstrijd met ongelofelijk veel toeschouwers langs de weg – ik wist niet eens dat er zoveel mensen in Limburg wonen! Daarnaast was er een goed veld van Europese atleten waaraan ik me goed op kon trekken. Zelfs de wind op de Maasbrug kon me niet deren! Hardlopen is een feest in Venlo. Carel, mag ik volgend jaar terugkomen?

(1) Festina lente, cauta fac omnia Mente weergegeven in lokale bewoordingen. In Nederland zou men zeggen: Haast je langzaam, doe alles met verstand.

(2) uit ‘De Mensch’ van Slauerhoff (Herdenken)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.