Open brief aan de voorzitter van de Atletiekunie

Beste Theo Hoex,

met groot ongenoegen heb ik zojuist vernomen dat de internationale atletiekfederatie IAAF heeft besloten dat de WK atletiek in 2019 zullen plaatsvinden in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Het kan u niet ontgaan zijn dat Qatar op dit moment openlijk verdacht wordt van het WK voetbal van 2022 op oneigenlijke wijze te hebben bemachtigd. Vandaag verscheen in het nieuws, kort na de bekendmaking van de keuze van de IAAF, bovendien het bericht dat José María Odriozola, voorzitter van de Spaanse atletiekbond RFEA, scherpe kritiek heeft geuit op de toewijzing van de WK atletiek aan Doha, waarbij de WK met zo’n 28 miljoen euro zouden zijn gekocht.

Bovendien werd deze week bekendgemaakt dat Qatar op de vierde plaats van de slaveryindex staat. Er zijn internationaal grote zorgen over de werkomstandigheden van de bouw van de voetbalstadions voor het WK voetbal, er vallen duizenden doden en er zou sprake zijn van onderbetaalde en gedwongen arbeid.

Gezien deze bijzonderheden vind ik het uiterst kwalijk en bovendien verdacht dat de IAAF heeft gekozen voor Doha.

Ik wil u hierbij vragen om namens mij, en waarschijnlijk vele andere Nederlandse atleten

  • er bij de IAAF op aan te dringen dit besluit terug te draaien vanwege de bijzondere omstandigheden hierboven benoemd.
  • onderzoek te laten doen naar de vraag op welke manier dit besluit van IAAF tot stand is gekomen, aangezien er op het eerste gezicht een sterke verdenking op omkoping is.
  • indien ondanks bovenstaande bezwaren de keuze voor Doha gehandhaafd blijft, erop toe te zien dat de werkomstandigheden van arbeiders die bij de voorbereidingen van de wereldkampioenschappen betrokken zijn, zodanig zijn, dat er geen onnodige slachtoffers zullen vallen en er geen gebruik wordt gemaakt van onderbetaalde of gedwongen arbeid, zodat onze atleten met een zuiver geweten kunnen deelnemen aan de kampioenschappen.

3 thoughts on “Open brief aan de voorzitter van de Atletiekunie

  1. Afgelopen dinsdag koos het IAAF Doha uit tot stad waar in 2019 de wereldkampioenschappen atletiek worden gehouden. ’Heel verdacht’.

    De kritiek op de toewijzing van de WK atletiek 2019 aan Qatar neemt elke dag verder toe. „Mijn grootste bezwaar is dat de mensenrechten in dat land geschonden worden”, reageert de Nederlandse marathonloper Thijs Feuth vanuit Finland, waar hij woont. „Sinds het WK voetbal 2022 is toegewezen aan Qatar is er heel veel aandacht voor het land. Iedere dag is er wel een verhaal te lezen over de verschrikkelijk werkomstandigheden van de arbeiders in Qatar. Honderden mensen zijn daar al om het leven gekomen en de IAAF doet net alsof er helemaal niets aan de hand is. Dat vind ik niet te geloven.”

    Lees verder op: http://www.metronieuws.nl/sport/marathonloper-feuth-atletiekunie-moet-een-onderzoek-eisen-naar-qatar/SrZnkt!EYvTqDHP3t56/

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.