Suomen kansan suurin suru

On pitkäperjantai, kaksi viikkoa ennen SM-maantiekilpailua. Ollaan Turussa, tulin viikoksi Lapista Etelä-Suomeen. Juostaan Aurajoen rannalla. Ilma on surkea, tänään ei vielä tullut sadetta, mutta tummat pilvet uhkaavat meitä. Sitä vastoin Aurajoen rannalla sijaitsevat talot ovat värikkäitä, kirkkaan keltaisia ja punaisia. Yksi nuori punakenkäinen tyttö juoksee koiransa kanssa, koira on isompi kuin tyttö.

Joen vesi on harmaa kuin vanhus. Kaupungin keskustassa juoksee vanha Parkinsonmies, olen nähnyt hänet usein juoksemassa Aurajoen rannalla. Hänen askeleensa ovat pienet, vain muutaman senttimetrin, vuosittain ne kutistuvat, kunnes kohta loppuvat kokonaan. Näyttää kuitenkin siltä, että hän on Suomen viimeinen mies, jolla on sisua.

Lapissa talvella oli vaikea juosta, kun tiet olivat jäätyneet ja pimeys täytti melkein koko vuorokauden. Vauhtitreenit jäivät usein tekemättä, kun oli liian kylmä ja takareidet eivät kestäneet. Nyt trooppisessa Etelä-Suomessa kilometrimäärä riittää, mutta vauhti ei. Juoksijan paratiisi on täällä, mutta Etelä-Suomessa asuvat juoksijat eivät ole kotona. He ovat Amerikassa, Portugalissa tai Afrikassa, missä on paljon lämpimämpi niin, että voi juosta T-paidassa. Vaikka minä olen ulkomaalainen, olenkin minä se mies, joka juoksi koko talven ajan täällä pyhällä Paavo Nurmen maalla.

Tunnin juoksemisen jälkeen alkaa sataa rakeita. Olen yksin metsässä, missä polut ovat raskaat ja arvaamattomat. Metsän puut ovat täysin kalpeita, koivujen oksat punaisia kuin vanha veri ja maa on märkää vanhojen sukupolvien kyynelistä. Onhan huhtikuu kansan suurin suru!

Ennen tuloa Suomeen, ajattelin, että Suomen kansa on ylpeä ja karu. Luin Väinö Linnan kirjasta, miten maaviljelijät muuttivat suot ruispelloiksi. Nykyinen todellisuus on kuitenkin ihan eri asia. Ruispellot muuttuvat taas soiksi, upeat maisemat jäävät tyhjiksi. Suomalaiset ovat metsämiehiä, jotka ovat kadonneet kaupunkeihinsa, ajaneet partansa pois ja laittaneet puvut päällensä. Miehet ovat kotona, juovat KELA-tukea pois ja sanovat, että töitä ei löydy. He, jotka eivät juo, syövät masennuslääkkeitä. Naiset ovat kauniita, mutta vasta vietettyään kaksi tuntia peilin edessä. Suomalaisien seksuaalisuus riippuu täysin Viagrasta ja rauha saavutetaan vain koska nukahtamislääkkeet ovat halpoja. Hanskat ja myssy ovat vuoden ympäri käytössä. Jopa suomalaiset hiihtäjät syyttävät lunta ja kylmää säätä, kun epäonnistuvat kilpailussa. Perussuomalaisetkin ovat ihan samanlaisia kuin muut eurooppalaiset, paitsi että he ovat niitä, jotka eivät ehtineet junaan. He seisovat ulkona ja vettä sataa päähän.

Raatteentie on unohtunutta historiaa. Nykyiset suomalaiset sotilaat eivät pysty juoksemaan Cooperin testiä loppuun. Itse asiassa, kun Venäjän politiikka on niin uhkaavaa, nousee kysymys, mitä tapahtuisi jos Suomeen höykättäisiin. Antaisiko tämä heikentynyt kansa itsenäisyytensä pois taistelutta?

Taistelusta puhuttaessa en voi sanoa olevani itse hyvä taistelija. Kilpailussa kyllä pidän kamppailusta, mutta kun voittaminen on kyseessä, ei ole koskaan tarpeeksi tahtoa. Ajattelen joskus, että kilpailun voittaminen on kuin huono Hollywood-elokuva, jonka lopun pitää aina olla hyvä. Olen juoksija, kyllä, juoksen niin kovasti kuin pystyn, ja joskus voitan, mutta voittaminen sinänsä ei ole syy kilpailuun. Näyttää siltä, että kahden ja puolen vuoden aikana minustakin on tullut suomalainen mies.

Tullaan kohta kotiin. On ollut hyvä lenkki ja lännen taivas saa vihdoin väriä. Päivän lopussa aurinko tulee lopulta esiin, juuri ennen laskuaan. Ehkä tämä olisi hyvä loppu, kun koko päivä on ollut harmaa ja surullinen. Askeleet kyllä kestävät, mutta samalla kutistuvat, kunnes loppuvat kokonaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.