Lichtgevende nachtwolken

Vergeet het noorderlicht. In de zomer hebben we ‘s nachts een ander fenomeen dat vanuit de hoogste lagen van de atmosfeer licht over ons uitstrooit: de lichtgevende nachtwolken (noctilucent clouds). De wolken, die zich op zo’n 80 kilometer hoogte bevinden, in de mesosfeer, bestaan uit ijskristallen. Ze zijn vooral in het Noorden te zien, soms ook in Nederland. Lichtgevende nachtwolkden komen vooral in de poolstreek voor. Overdag zie je ze niet, omdat ze erg dun zijn. Maar in de nacht vangen ze nog zonlicht terwijl het beneden donker is. Dat is mogelijk als de zon zich tussen 6 en 16 graden onder de horizon bevindt.

Het fenomeen van de lichtgevend nachtwolken is zeldzaam en onvoorspelbaar, maar deze zomer, twintig zestien, zijn ze redelijk vaak waargenomen. De afgelopen dagen was het zo helder dat ze goed te zien waren en ook echt licht gaven. Vannacht heb ik ze vastgelegd op de gevoelige plaat, maar vanwege de plek (stad) en het feit dat het in juli ‘s nachts nog niet bijster donker wordt in Finland, heeft het nog geen wonderplaten opgeleverd. Wie weet volgen later deze zomer nog mooiere beelden, maar hierbij een impressie van de afgelopen nacht.

Noctilucent cloud above Turku
Noctilucent cloud above Turku

Op de volgende foto is een ribbelstructuur te zien. Dit is de meest typische vorm van de lichtgevende nachtwolken. Tevens te zien zijn dunne normale wolken, die zich donker tegen de hemel aftekenen, zich veel lager bevinden en ‘s nachts dus geen zonlicht vangen. Die lagere wolken kunnen wel oplichten in de schemering, als de zon net onder is.

Lichtgevende nachtwolken.
Lichtgevende nachtwolken.

Behalve de lichtgevende nachtwolken was het vannacht ook volle maan. Hier staat ze boven de oude Katarinakerk van Turku.

Volle maan boven Katarinakerk, Turku
Volle maan boven Katarinakerk, Turku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.