Thijs Feuth debuted in 2015 with Zwarte ogen (Black Eyes), a novel on destiny, guilt and the power of will. The non-fictive novel Achter de rug van God (Behind God’s back), based on the author’s experiences in Posio, a small village in Finnish Lapland, was published on the longest day of 2017. ‘Kafka is dood (Kafka is Dead) was published in 2020. Feuth’s books are published in The Netherlands at publishing house De Arbeiderspers.



Kafka is dood
Aan de Ierse westkust spiegelt de veranderende mensenwereld zich in de eeuwigheid van de oceaan. JP woont er met zijn hond Kafka. Maar Kafka gaat dood, en wanneer zijn baasje hem heeft begraven valt deze vervolgens in een diepe slaap. Eenmaal weer wakker, treedt er een verandering op die aanvankelijk maar moeilijk te duiden is. In enkele stadia voltrekt zich in JP een totale metamorfose die voor hem het sein is zich definitief uit de samenleving terug te trekken. Kafka is dood is een magisch-realistische roman over eenzaamheid en vervreemding, een absurdistische vertelling die herinneringen oproept aan Kafka, Galeano en Bordewijk.
‘Feuth schrijft bijzonder melodieus en laat zijn zinnen elegant over het papier walsen… Kafka is dood is enerzijds een grandiozefilosofische spielerei, maar het is ook een boek dat serieuze vragen stelt over wat identiteit precies is.’
Marnix Verplancke in Knack
Zwarte Ogen
Karel Marsman, een uiterst succesvolle advocaat met uitzicht op een leerstoel aan de universiteit, stopt plotseling met zijn werk en onttrekt zich aan het maatschappelijk bestaan door, zonder zijn vrouw er vooraf van op de hoogte te brengen, naar het noorden te reizen. Hij gaat naar Finland, naar de moerassen, waar hij mensen ontmoet en dieren, maar niet erg veel. Langzaam komt de lezer erachter dat zich daar een paar jaar eerder in het leven van Karel een persoonlijk drama heeft afgespeeld.
Achter de rug van God – een vreemdeling in Lapland
Aan de rand van de wereld begint het echte leven. De Nederlandse arts Thijs Feuth vertrekt met zijn Finse geliefde Laura naar Posio, een dorp diep in Lapland. In Achter de rug van God onderzoekt hij het contrast tussen de wereld waarin hij zich heeft gevestigd en de woelige wereld die hij achter zich heeft gelaten en die nog slechts via de (social) media tot hem komt. De natuur, de mensen van het dorp, het isolement en de strenge winter roepen grote en kleine vragen op over het leven, de maatschappij en zijn verhouding met Laura. De Finse mythologie, heemkundige zaken, hardlopen en langlaufen helpen de schrijver bij zijn zoektocht naar hoe te leven.
Aforismen zijn te vinden op de blog Kroniek van de wind
Overige recente publicaties:
Voor Mystical Miles, editie 5 (juli 2022): De pijn van Oulanka.
Voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (14 juni 2022): Is tropengeneeskunde wel het juiste woord?
Voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (6 mei 2022): Mijn les in bescheidenheid
Voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (5 april 2022): Medisch fatalisme
Voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (1 maart 2022): Dealen met de dood
Opiniwebsite Joop (26 feb 2022): ontheemd
Voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (25 jan 2022): Weten en voelen
In Mystical Miles magazine verscheen in juli 2021 het verhaal De verboden berg
Trouw (4 feb 2020): Vermijd de term ‘wuhanvirus’
Opiniewebsite Joop (29 jan 2020): Coronavirus en onze economieverslaving
Opiniewebsite Joop (29 dec 2019): Alles uit de kast voor de patiënt in het Westen
Opiniewebsite Joop (28 nov 2019): Hilda moet beter worden
Opiniewebsite Joop (6 okt 2019): De stervende
Opiniewebsite Joop (16 juli 2019): Voor hen ging het leven door
Runner’s World (zomereditie 2019): Een Afrikaanse hardloopvriendschap
Het Financieele Dagblad (20 apr 2019): armoede is een ziekte
Medisch Contact (18 apr 2019): armoede is een ziekte, niet alleen in Malawi
Opiniewebsite Joop: Nasibu lacht
Runner’s World (mrt 2019): Ik loop zoals ik ben
Opiniewebsite Joop: Ik ben boos
Opiniewebsite Joop: Duurzaam geluk
Opiniewebsite Joop: De sterren die we zien.
Joop: Hoe kan iemand in rijkdom handelen zonder te weten wat armoede is?
Lapin Kansa: Lappi on ainunlaatuinen paikka (ode to Lapland, in Finse krant)
Joop: Gebruikswaarschuwing bij Vrij Links
Joop: Migratie; een open brief aan minister Blok
Sport Knowhow XL: De IAAF voert een persoonlijke strijd tegen Caster Semenya
Joop: Scheefgroei in medicijnen (opinie n.a.v. Orkambi)
Volkskrant: Dek doping niet toe met beroepsgeheim (opinie met Bram Bakker)
Arts en Auto: De witte wereld van Fins Lapland (reizen)
Voor interviews en recensies: zie media
Mustat silmät
Karel Marsman on erittäin menestyksekäs asianajaja, joka odottaa professoriksi nimitystään Amsterdamin Yliopistoon. Yhtäkkiä hän kuitenkin vetäytyy kaikista sosiaalisista yhteyksistään ja matkustaa pohjoiseen kertomatta vaimolleen etukäteen mitään matkasuunnitelmistaan. Hän lähtee Suomeen suolle, jossa hän tapaa ihmisiä ja eläimiä, mutta vain harvakseltaan. Pikku hiljaa lukija havaitsee, että muutama vuosi aikaisemmin Karelin elämässä tapahtui suuri henkilökohtainen draama. Tarinan taustalta löytyy erilaisia elementtejä Suomen kansallisesta kulttuuri-identiteetistä.
Jumalan selän takana
Hollantilainen kirjailija-lääkäri Thijs Feuth saapuu kesän lopussa tyttöystävänsä kanssa pienelle Lapin paikkakunnalle Posiolle. He työskentelevat siellä yhdeksän kuukauden ajan terveyskeskuslääkäreinä.
Samaan aikaan ISIS tekee iskujaan, on Ebolan kriisiä ja muita kansainvälisiä tapahtumia. Lintukodon loppumattomat talviset metsät ovat kuin seinä, joka erottaa sen ulkopuolisesta.
Jumalan selän takana -teos paneutuu kahden maailman vastakohtaisuuteen ja kohtaamiseen. Luonto, paikalliset ihmiset, yksinäisyys ja ankara talvi nostavat esille suuria kysymyksiä elämästä, yhteiskunnasta ja rakkaudesta. Thijs Feuth etsii myös suomalaisesta mytologiasta ja Posion vanhoistatarinoista vastauksia siihen, miten pitäisi elää.
Zwarte ogen ja Achter de rug van God eivät ole vielä käännetty suomenkielelle, tarvittaessa voi ottaa asian suhteen yhteyttä Arbeiderspersiin.
Contact:
Proficiat, Thijs
LikeLike
Gefeliciteerd! Ben heel benieuwd naar je boek!
LikeLike
Beste,
Heb gisteren je boek; achter de rug van God afgesloten. Heel erg van genoten!
LikeLike
Beste Patrick Haemelinck,
Dank voor je bericht. Hartstikke fijn om te horen!
Hartelijke groet,
Thijs.
LikeLike